{ "title": "Anal Fistül", "image": "https://www.bagirsak.gen.tr/images/anal-fistul.gif", "date": "20.01.2024 05:34:37", "author": "Gizem Denizhan", "article": [ { "article": "
Anal fistül, birçok kişi tarafınadn ilk zamanlarda farkına varılmasa bile çok yaygın olarak görülen rahatsızlıklardan biridir. Anal fistül, makat bölgeleri ile cilt arasındaki tünellerde meydana gelen bir rahatsızlık olduğu anlaşılmaktadır. Bu rahatsızlık tamamen iltihaplarla ilgili bir rahatsızlıktır ve bağırsak hastalığı olarak ele alınmaktadır. İnsanların birçoğunda meydana gelse bile bu kişiler doktora gitmekten çekinmektedir. Ancak belirtebiliriz ki bu iltihap hastalığının tedavi edilmemesi durumunda iltihabın yayılması durumunda çatlaklar büyür ve daha büyük sorunlar ortaya çıkar.

Anal Fistül rahatsızlıkları bazen ameliyatlardan sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu bölgelerde yapılan çeşitli bağırsak hastalıkları ameliyatları, kıl dönmesi ameliyatları ve buna benzer diğer birçok ameliyatta anal fistül oluşma ihtimali yüksektir. Bunların haricinde daha birçok etken anal fistül rahatsızlığına neden olmaktadır.

Anal Fistül Nedenler
Anal Fistül En Çok Kimlerde Görülür?

Bu rahatsızlık en çok erkeklerde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Kadınlarda biraz daha az görülen Anal fistül daha çok 35 ile 40 yaşları arasında ortaya. Olarak etkinliğini devam ettirmektedir. Çocuklarda da kadınlarda olduğu gibi son derece az görülür.

Anal Fistül Belirtileri Nelerdir?
  1. Anal fistül rahatsızlığının varlığını anlamak aslında oldukça basittir. Bunun için makatın bitiş noktasına elinizle dokunduğunuzda burada oluşan şişliği hissedebilirsiniz. Bu şişlik arttıkça ağrı da artacaktır.
  2. Bir diğer belirti ise iki bacak arasında cilt kısmında delinmeler olmasıdır bu delinmeler daha çok erkeklerde meydana gelir ve bu delinmelerden ara ara akıntılar meydana gelebilmektedir.
  3. Özellikle tuvalete çıkıldığında ciddi ağrılar anal fistül kaynaklı ağrılar olabilmektedir. Çünkü bu rahatsızlık da anal fistül belirtileri arasında yer almaktadır.
  4. Son olarak bu belirtilerle birlikte iç çamaşırda kan ya da akıntı gibi belirtiler de anal fistül kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu kanama bazen tuvaletteyken de görülebilmektedir.
Anal Fistül Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anal fistül rahatsızlığı için öncelikle hastanın genel cerraha giderek muayene olması gerekmektedir. Muayene sırasında tam teşhis koyulabilmesi için ultrason ya da fistülografi gibi görüntüleme cihazları ile işlemler yapılabilmektedir. Muayene sonrasında teşhis çok rahat bir şekilde konulabilmektedir. Yapılacak fiziki muayene sonrasında eğer oluşan fistül basit bir fistül ise ameliyat yine gerekli olacaktır. Çünkü yapılmaz ise zamanla büyüyerek ciddileşebilir. Yapılacak cerrahi müdahalede fistülün yerine göre daha detaylı olma durumu söz konusudur.
" } ] }