{ "title": "Anüs", "image": "https://www.bagirsak.gen.tr/images/anus.gif", "date": "20.01.2024 06:21:07", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Anüs, Makat ya da diğer ismi ile anal bölge, sindirim sisteminin en son kısmıdır. Anüs, kalın bağırsağın dışa açılan ucu olup, bağırsaklarda emilen besinlerin artıklarının boşaltılmasına yarayan en anatomik yapıya sahiptir. Sinir, damar ve kaslardan oluşan bir sistem sayesinde boşaltılmak üzere burada biriken dışkıyı kontrollü bir şekilde dışarıya atar. İhtiyaca göre açılıp kapanabilen bir sibop gibi görevini yapar. Yanı sıra katılaşmış dışkının kontrolünü de hemoroitlerin yumuşak damarlarla dolu memeleri ile gaz ve sıvıların kaçmasını da önlemeye yarar. Anüs \"makat\" bölgesinde bulunan çok duyarlı sinirler ile gaz, katı ve sıvı dışkı arasında ayırım yapılmasıdır. Makatta ağrı olduğunda insanların ilk aklına gelen hemoroid olacaktır. Normalde ağrısız seyreden bir hastalık olduğundan yalnızca boğulduğu zamanlarda ağrı yapar. Makatta ağrı sebepleri şu şekilde gelişebilir, makat çatlağı, makatta yırtık ve anal fissür. Erken dönemlerde ağrı biraz daha hafiftir, ancak aylar içinde giderek kronikleşir ve ağrı şiddetlenmeye başlar. Bu gibi durumlarda hasta dışkı yapmaya çekinir ve tuvalete gitme isteği oldukça azalır. Kişilerin rahat dışkılama yapabilmesi için, anüsün sağlıklı olmasına bağlıdır. Ancak bu bölge üzerinde üç hastalık hakkında bilgi edinirsek ilk önce en sık görülen üç makat hastalığı vardır. Bunlar, hemoroid, perinal fistül ve anal fistüldür.

Anüs Hastalıkları, hemoroid, basur memesi ve mayasıl olarak da bilinir. Hemoroid, makat etrafında bulunan toplardamar yumağının gevşemesi ve meme şeklinde aşağı sarkması ile oluşan bir anal bölge hastalığıdır. Sürekli kabızlık ve ıkınmayla makat çevresindeki damarlarda basıncın artmasına neden olur. Bu memelerin büyümesine yani hemoroide sebep olmaktadır. Buna tedavi şekli için dışkı yumuşatıcıların etkisi çok önemlidir. Genel belirtileri arasında kanama, şişlik, ağrı, kaşıntı ve akıntıdır. Hastalığın derecesine göre bu belirtilerin biri veya hepsi birden görülebilir. Ayrıca sert dışkı, uzun süreli ıkınma, pelvik taban kaslarının yetersiz olması ile hemoroid nedenleri arasındadır. Bunlar, uzun süre ayakta durma, ishal, kabızlık, hareket azlığı, kalp yetmezliği, karaciğer sirozu, uzun süre öksürme ve kusmalar, gebelik, kalın bağırsağın son kısmının tümörleri ve bazı ailelerde kalıtımdır. Ailevi yatkınlık da bir sebeptir. Anne ya da babasında olan kişilerde hemoroid diğer insanlara göre daha sık görülmektedir.

Perinal Abse Fistül, apse, anal bölgenin iltihabi hastalığıdır. Ağrı oluşumu başlıca belirtisidir. Bunun yanında üşüme, titreme, ateş yükselmesi, gibi yakınmalarda görülebilir. Böylece bağırsak içi ile cilt arasında bir bağlantı oluşturmaya başlar. Bu bağlantı kalıtımsal olursa buna fistül denir. Bu bağlantının ağzı kapanırsa bu kez iltihabi materyalin bir kısmı içeride kalır, bu da ileride yeniden nükseden bir apse veya fistül ağızlarının oluşması kaçınılmaz olur. Bu sebeple apse oluşumlarının erken tanısı ve uygun şekilde cerrahide kesin prensiplerden birisi apse birikimlerinin mümkün olduğu kadar en erken zamanda boşaltılmasıdır. İşlemi yapan cerrah apsenin yerleşimini ve büyüklüğüne göre en uygun yolu seçerek apseyi boşaltır. Bu hastalara en uygun antibiyotik tedavisi ile ağrı kesici ilaçların kullanılması önerilir. Tedavi sonrasında ya tamamen iyileşme görülür ya da perianal apse sık sık perinal fistül haline geri döner. Ameliyat dışında perinal fistül'ün başka bir tedavi metodu mümkün değildir.

Anal Fissür, anal kanaldaki çatlak ve yaradan oluşur. Kadınlarda daha sık görülür. Dış tarafında bir cilt kıvamı bulunur ve hastanın eline geldiği için basur ile karışır. Sürekli kabızlık hali, doğum gibi sebeplerden olabiliyor. Ağrıya karşı tamamen duyarlıdır ve anal bölgede ufacık bir çatlak olsa dahi çok az ağrıya sebep olsa da anal kaslarda spazma, yorulma ağrısına, kan dolaşımında bozularak iskemiye oluşmaya başlar. İskemi durumunda ağrı artmaya başlar ve yara beslenirken bozulur, iyileşmesi zaman alır, bazen daha da kötüleşir. Doktor tarafından tanı konması oldukça kolaydır. Anal fissür olunmuşsa buna kremler, filtreler ile bir hafta devam edilir, ılık su oturma banyosu yapılır, ağrı varsa ağrı kesici ilaçlar verilir ve bol miktarda meyve, sebze tüketimi ile kabızlık önlenir. Kronik fissürde kesin tedavi ameliyattır ve bu ameliyatın başarılı geçmesi mümkün olur. Sağlıkla kalın.
" } ] }