{ "title": "Bağırsak Çalıştıran Yiyecekler", "image": "https://www.bagirsak.gen.tr/images/bagirsak-calistiran-yiyecekler.jpg", "date": "21.01.2024 19:56:50", "author": "Melisa Eda", "article": [ { "article": "
Bağırsak çalıştıran yiyecekler, sindirim sisteminin önemli bir parçası olan bağırsaklardaki tembelliği giderebilen yiyeceklerdir. Bağırsakların az çalışması bağırsak tembelliği olarak nitelendirilir. Bağırsaklardaki çalışma düzensizliği temel olarak metabolizmanın yavaş çalışması ve kişinin fazla kilo almasının temelini oluşturur.

Bağırsak çalıştıran yiyecekler nelerdir?

Bakliyat ürünleri: bu ürünler yüksek oranda lif içerdikleri için bağırsak çalıştıran yiyecekler kategorisine girerler. Lifli gıdalar yüksek oranda su tutabildikleri için bağırsakların rahat çalışmasını sağlar. Fasulye, bezelye ve mercimek bağırsak çalıştıran yiyecekler arasına giren bakliyatlardandır.

Kepek içeren tahıl ürünleri: Aynen bakliyat ürünleri gibi lif oranları yüksek olduğu için bağırsak çalıştıran yiyeceklerdendirler. Kepek içeren tahıllara örnek olarak buğday unu, kraker ve mısır gevreği verilebilir. Kepekli tahıllar bağırsak çalıştıran yiyeceklerden olduklarına göre sabah kahvaltısında sütle gevrek karışımının tüketilmesi bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır. Tahıllar bağırsak çalıştıran yiyecekler arasında çok önemli bir yere sahip olmaları dışında B grubu vitaminleri açısından da zengindirler.

Kurutulmuş meyveler: Atıştırmalık olarak öğün aralarında tüketebileceğiniz meyve kuruları bağırsak çalıştıran yiyecekler arasında önemli bir yer alırlar. Örneğin kuru incir, kuru kayısı ve kuru erik tüketilebilir. Öğün aralarında açlığınızı yatıştırmak amacıyla da rahatlıkla tüketilebilirler.

Taze meyve çeşitleri: Taze meyveler hem günlük vitamin ihtiyacının karşılanması hem de içeriklerindeki zengin lif yapısı bakımından tüketilmesi önerilen yiyeceklerdendir.

Sebzeler: Sebzeler arasında bağırsak çalıştıran yiyecekler olarak enginar, brokoli, mısır, Brüksel lahanası, patates ve şalgam örnek olarak gösterilebilir.

Su: Boşuna su hayattır denmemiştir. Bağırsakların çalışabilmesi için gün içerisinde belirli miktarlarda sıvı alınmalıdır. Yeterli oranda su alınmaması durumunda bağırsak çalıştıran yiyeceklerin de hiçbir fonksiyonu kalmaz ve bağırsaklar sertleşerek tuvalete çıkmada problem oluşturur.

Bağırsak çalıştıran yiyeceklerden başka bir de bağırsaklarda bulunan ve sindirimi kolaylaştıran bakterileri arttıran gıdalar bulunmaktadır. Bu tür gıdaları tüketmek sadece bağırsak çalıştıran yiyecekler oldukları için değil, idrar yollarında çeşitli enfeksiyonlara yol açabilen patojenlere karşı da koruma sağlayabilmektedirler. Bunlar şunlardır;
Süt ürünleri: Süt probiyotik bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Bağırsak çalıştıran yiyeceklerden olması “canlı ve aktif kültürler içerir” etiketiyle sunulan ürünlere sahip olmasındandır. Örneğin kefir ya da probiyotikler açısından zengin olan yoğurt verilebilir.

Prebiyotikler içeren gıdalar: Prebiyotikler de tıpkı probiyotikler gibi bağırsak çalıştıran yiyeceklerin içerinde bulunur. Enginar, muz, sarımsak, çilek ve bal prebiyotik içerdiklerinden bağırsak çalıştıran yiyeceklerdendirler.

Takviye ürünler: Bazı insanların bağırsakları laktoz maddesini sindiremez. Laktoz hassasiyeti adı verilen bu durumda olanlar süt ve ürünlerinde laktoz bulunduğundan bu gıdaları tüketilmemelidirler. Bu nedenle bağırsak çalıştıran yiyeceklerden olan probiyotikleri alabilmek için doktor tavsiyesi ile probiyotik takviyesi kullanmalıdırlar.
" } ] }