{ "title": "Bağırsak İltihabı", "image": "https://www.bagirsak.gen.tr/images/bagirsak-iltihabi.jpg", "date": "20.01.2024 05:15:10", "author": "Melda", "article": [ { "article": "
Bağırsak iltihabı tıpta karşılaşılan en karmaşık sağlık problemlerinden biri olarak bilinir. Bunun nedeni bağırsaklarda bulunan ince zarın birçok olumsuz faktörün etkisi ile özelliğini kaybederek bozulmasıdır. Bağırsak iltihabının başlıca oluşum nedeni vücuda giren mikroplar ve zehirli kimyasal maddelerdir. Sağlık durumu normal olan her insanın bağırsağında yaşamak için havaya ihtiyaç duyan ve havasız ortamlarda yaşayabilen bakteriler bulunmaktadır. Normalde bu bakteriler arasında geçimsizlik yoktur ama bazı nedenlerden dolayı bu bakterilerden bir kısmı bağırsağın iç zarına zarar vererek bağırsak iltihabına yol açarlar. Bağırsak iltihabı çocuklarda büyüklere oranla daha fazla meydana gelebilmektedir. Özellikle yaz mevsiminde ve sonbahar mevsiminde bağırsaklardaki iltihabi durumlarda artış olmaktadır.

Bağırsak iltihabı problemi oluşma neden olur?

Kesin olarak oluşum nedeni belirlenemeyen bu sağlık sorunu olmakla beraber bazı bozuk gıdaların bu hastalığı tetiklediği sanılıyor. Bazı genetik faktörlerin, çevresel faktörlerin ve psikolojik faktörlerinde etkili olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Bozulmuş bayat et, bayat yumurta ya da bozuk etlerden yapılmış konserveler ve sucuklar, bayatlamış pasta ve kurabiye gibi besinlerin tüketilmesi bağırsak iltihabına yol açabilen nedenlerdir. Bozuk gıdaların içerisinde yer alan mikroplar bağırsaklara yerleştikten sonra bağırsak iltihabı oluşumuna neden olabilmektedirler. Sadece bu şekilde oluşmayan iltihabi durumlara tifo, kolera, kızamık grip gibi hastalıklara neden olan mikrop veya zehirli maddeler de neden olabilmektedir.

Bağırsak iltihabının belirtileri nelerdir?
Bağırsak iltihabı teşhisi nasıl yapılır?

Hastanın doktoruna anlatacağı belirtiler hastalığın teşhisi için çok önemlidir. Ayrıca doktor bazı testlerin yapılmasını isteyerek durumdan emin olabilirler. Klonoskopi, endoskopi, tam kan tahlili, yapılması istenen testlerdendir. Labaratuvarda dışkı incelenmesi ve dışkıda gizli kanın tespit edilmesi ve vücuttaki bağırsak iltihabına yol açabilen iltihabın süreci teşhisi için yapılan sedimantasyon yapılan testlerdir.

Bağırsak iltihabının tedavisi  

Bağırsak iltihabının oluşum nedenleri farklı olabildiği için uygulanan tedavi yöntemleri de farklı olabilmektedir. İlaç tedavisinde ilk önce amaç iltihabı oluşturan nedenleri baskı altına almaktır. Örneği ishali önleyerek mineral kayıpları azaltılır. İlaç tedavisinde ilk önce bağırsak iltihabı için yan etkisi en düşük ilaçlar kullanılır. Bağırsak iltihabında bağışıklık sisteminin verdiği tepkiyi arttırarak daha çabuk iyileşmeyi sağlayan ilaçlar ise sonradan kullanılmaktadır. Çünkü bağırsak iltihabı için ilaç tedavisi basamaklar halinde uygulanmaktadır.

" } ] }