{ "title": "Bağırsak Kanseri", "image": "https://www.bagirsak.gen.tr/images/bagirsak-kanseri.jpg", "date": "21.01.2024 13:32:25", "author": "Eda çakır", "article": [ { "article": "Bağırsak Kanseri, Bağırsak mideden anüse kadar olan sindirim sisteminin bir parçasıdır. Bağırsak iki ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar; dar ve kıvrımlı olan ince bağırsak, geniş ve bir dizi kese görünüşlü kalın bağırsak olarak ayrılmaktadır. İnce bağırsak yaklaşık 7 cm uzunluğunda ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm mideden başlamasının yanında onikiparmak bağırsağı yaklaşık 30 cm'dir. İkinci bölüm 2,7 m ve üçüncüsü 4 m2den daha uzun bir yapıya sahiptir. Kalın bağırsak 1,5 m olmanın yanında İleum'u kanım alt bölgesine birleştirir. İlk bölüm çekum, geniş bir kese halindedir ve uç kısımda solucana benzer bir çıkıntı yaparak apandisi meydana getirir. İkinci kolon rektuma kadardır ve dört bölümden oluşur. Bunlar; Transfer kolon, inen kolon, çıkan kolon ve sigmoid kolondur. Üçüncü kolon anüs kanalına açılan 13 cm'lik bir borudur. Dördüncü bölüm ise 2,5 cm'lik anüs kanalıdır. İnce bağırsak, sindirimin ve emilişin gerçekleştiği besinleri, küçük moleküllere dönüştürür, bağırsağın iç yüzeyi tarafından emilir ve kana geçer. Kalın bağırsak ise pek az yararlı madde içeren ezilmiş besin suyunu ve inorganik tuzlarını emme görevi yapar, işe yaramayan besinler ise anüs yolu ile dışarıya atılır.

Bağırsak kanseri, istatistiklere göre en sık görülen ilk 5 kanser arasındadır. Büyük Britanya'da en yaygın görülen kanser türlerinden bir tanesidir ve 3. Sırada yer almaktadır.

Bağırsak Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak Kanseri Korunma Yolları
Bağırsak Kanseri Neden Olur?

Kesin olarak nedeni bilinmemektedir. Nedeninin bilinmemesinin yanında genetik ve çevresel koşullar göz önünde bulundurulmaktadır. Kalıtsal yani genetik etkiler çok önemlidir yani ailede bağırsak kanseri olan bir kişi varsa diğer kişinin de bağırsak kanserine yakalanma riski artmaktadır. Ayrıca daha önceden ailede meme kanseri ve yumurtalık kanseri geçiren bir kişi varsa akciğer kanseri görülme riski artmaktadır. Bunların dışında beslenmenin akciğer kanseri üzerinde büyük etkisi bulunmaktadır. Özellikle Batı tipi diyet kanser ihtimalini tetiklemektedir. Hayvansal yağların aşırı kullanımı da bağırsak kanseri riski üzerinde büyük etkiye sahiptir. Kimyasal maddeler ile temas halinde olan kişilerin bağırsak kanserine yakalanma riski de oldukça yüksektir.

Bağırsak Kanseri Türleri

Bağırsak kanserinin türleri ortaya çıkardıkları hücrelere göre isimlendirilmektedir. İsimlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Bağırsak Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Tanı kısmı günümüzde çok kolay olmakla birlikte kolonoskopi ile kişinin kalın bağırsağı görüntülenebilir. Bağırsakta polip varsa alınır ve kolonoskopi ile takip edilir. Gerekli olduğunda ise işlem tekrarlanır. Diğer yöntem video görüntüleme ile yapılan sigmoidoskopidir. Kolonun alt bölgesi incelenir, gaitada gizli kan araştırılır. Bunun dışında gerekirse bağırsaktan parça alınır ve araştırılır.

Bağırsak Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cerrahi, radyasyon ve komoterapi başlıca kullanılan tedavi yöntemleridir. Tedavi tümörün yerleşim yeri ve evresine göre değişmektedir. Hastalar tedaviye başlamadan önce; hastalığın evresi, tedavi seçenekleri, yan etkileri, maliyeti gibi soruları sorma hakkına sahiptirler.
" } ] }