{ "title": "Bağırsak Şişkinliği", "image": "https://www.bagirsak.gen.tr/images/bagirsak-siskinligi.jpg", "date": "21.01.2024 07:21:03", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Bağırsak şişkinliği, oluşmasının en yaygın sebeplerden biri de düzensiz sindirimdir. Sindirim sistemi hatasız çalışırken besinler bazı kimyevi tepkiler neticesi bileşenlerine ayrılır. Beden düzgün bir biçimde sindirim işlemini gerçekleştiremez ise sülfür detaylı gazlar üretilir ve bağırsak kanalında birikir. Bu gazlar bağırsak kanalını gererek ağrılı karındaki şişkinliklere neden olabilir.

Çoğu birey gün içerisinde aşağı yukarı 14 defa gaz çıkarır. Karındaki gazı genellikle kokusuz durumda olan, karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazı durumlarda de metan gazları meydana getirir. Gazın nahoş kokusunu ise kalın bağırsakta bulunan bakterilerin meydana getirdiği sülfürdür. Yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklarda meydana gelen sindirimsel sistemimizdeki gazın 2 kaynağı bulunur.
Bağırsak şişkinliğine neden olan gazlar şu nedenlerle ortaya çıkabilir
Bağırsak şişkinliğinin nedeni sadece gaz yapımı değildir. Şişkinlikle birlikte ağrı ve rahatsızlığa neden olabilen diğer nedenler şunlardır:
Bağırsak şişkinliği Nasıl Teşhis Edilir?

Bağırsak şişkinliğinin nedenini saptamak amaçlı hekim aracılığıyla pek çok test yapılır. Önce hekim hastanın tıbbi geçmişini alır ve belirtilerin belli bir süre olup olmadığını tanımlamak amaçlı bazı fizyolojik testler yapar. Hekim belirtilerin belli bir süre olduğuna kanı getirirse sebebin bazı alışkanlıkların değiştirilmesiyle çözülebilecek gaz artışı olduğuna tanı eder. Alternatif olarak belirtilerin devamlı meydana geldiği anlaşılırsa neden bir sindirimsel hastalık, karındaki bölgesi uzuvların genişlemesi, karındaki kısmında toplanan sıvılar, obezite veya tümörler olabilmektedir.

Bağırsak şişkinliğinin nedenini kesin olarak saptama etmek amaçlı ek olarak ayrıntılı olarak şu testler yapılır:
Bağırsak şişkinliği huzursuz edici meydana gelmesine nazaran çoğu vakit önemli rahatsızlık belirtisi değildir. Ama bununla birlikte karındaki ağrılar, ishal, kabızlık, anüste kanama ve kilo kaybı olursa kesinlikle doktora gidilmelidir.
" } ] }