{ "title": "Bağırsak Ülseri", "image": "https://www.bagirsak.gen.tr/images/bagirsak-ulseri(1).jpg", "date": "20.01.2024 14:59:12", "author": "Özgür Deniz", "article": [ { "article": "Bağırsak ülseri, genellikle bulbus adı verilen mideden sonra gelen bağırsak bölümünde ve kalın bağırsaklarda görülür. Midede bulunan pilor kanalı içinde oluşan ülserler de on iki parmak ülseri olarak adlandırılır. Burada oluşan ülserler sindirim kanalındaki ülserlerin %80'ini meydana getirirler. Mide ülserlerine oranla, on kat fazla görülmektedir. Erkeklerde görülme oranı, kadınlara göre daha fazladır. On iki parmak bağırsağında ön ve arka duvarlarda ülser gelişme riski aynıdır. Arka duvarda gelişen ülser türlerine 35-45 yaşlarında daha fazla rastlanır. Kalın bağırsaklarda görülen rahatsızlıklar Ülseratif kolit olarak adlandırılır. Bağırsak ülseri olan kişilerin üçte birinde mide ülseri görülmektedir.

Bağırsak ülseri nerede görülür?

On iki parmak ülseri: Mideden sonra gelen bağırsak bölümünde görülen ülser türleri arasında yer alır.

Ülseratif kolit: Sebebi tam olarak bilinmeyen bu ülser türlerinin çevresel ve genetik faktörlerden dolayı oluştuğu düşünülür. Kalın bağırsağın iç tarafının iltihaplanması şeklinde gelişme gösterir. Alkol, sigara tüketimi, antibiyotikler, aspirin ve doğum kontrol ilaçları rahatsızlığı daha fazla şiddetlendirir. Hamilelik ve stres belirtilerin daha fazla şiddetlenmesine neden olabilir.

Bağırsak ülseri belirtileri nedir? 

Bağırsaklarda gelişen ülser çoğunlukla kronik olarak seyreder. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde alevlenir. Mide ülserlerinin tersine yemeklerden 1-2 saat sonra ağrılar görülmeye başlar. Ağrı sırasında hafif bir yemek yenilmesi, alkali gıdalar tüketilmesi ağrıyı dindirir. Bu durum rahatsızlığın teşhisi için önemlidir. Ağrı hastalar tarafından kramp şeklinde, yanma ve batma tarzında açıklanır. Ağrının olduğu yer karnın ön duvarının, üst tarafındaki sağ bölümdedir. Ağrıların bazı durumlarda sağ omuz ve sırt bölgesine yayılım yaptığı görülür. Hastaların iştahı yerindedir. Ağrının olmaması için sürekli yemek yediklerinden, kilo alma eğilimleri vardır. Gıdaların aşırı soğuk veya sıcak tüketilmesi, alkol kullanmak ve hızlı bir şekilde yemek ağrının artmasına neden olur. Kalın bağırsakta gelişen rahatsızlıklarda kramp şeklinde ağrılar, halsizlik, bulantı, ateş gibi belirtiler görülür. İltihaplanma rektum bölümüne yayıldıysa, ishal görülebilir. Kanamaya sebep olduğundan, kansızlık görülebilir. Bağırsaklardaki emilim bozulduğundan, B12 ve demir emilimi yapılamaz.

Bağırsak ülserinin tedavisi nasıl olur?

Hastalığın tedavisinde antikolinerjikler, antiasitler ve histamin reseptörleri ile yatıştırıcı tarzda ilaç grupları kullanılmaktadır. İlaç tedavisinin yanında hastaların uygun bir diyet yapması oldukça önemlidir. Baharatlı gıdalardan kaçınmak, çay, sigara ve alkollü içecekler içmemek gerekir. Bu gibi besinler asit oranını arttırdığından, ağrılara neden olmaktadır. Ağrı oluştuğunda antiasit ilaç kullanımı ağrının giderilmesini sağlar. Asit ortamına karşı en büyük yardımcı süt olmasına karşın, sıkça tüketilmemesi gerekir. Vücutta kalsiyum fazlalığına sebep olabilir. Kalın bağırsaklarda gelişen rahatsızlıklarda ilaç tedavisi yerine cerrahi müdahale uygulanmalıdır. İlaç tedavisi bu rahatsızlıkta fayda sağlamamaktadır.
" } ] }