{ "title": "Bağırsak", "image": "https://www.bagirsak.gen.tr/images/bagirsak(1).jpg", "date": "19.01.2024 09:53:18", "author": "Farabi", "article": [ { "article": "Bağırsak, mideden anüse kadar uzanan sindirim kanalına denilmektedir. İnsanlarda ince ve kalın olmak üzere iki bağırsak bulunur. İnce bağırsak dar ve kıvrımlı bir yapıya sahiptir, kalın bağırsak geniş ve kese gibi bir görünüme sahiptir. İnce bağırsağın uzunluğu yaklaşık olarak 7 cm'dir. İnce bağırsak 3 bölümden meydana gelmektedir. İlk bölüm onikiparmakbağırsağıdır mideden başlar ve yaklaşık olarak uzunluğu 30 cm'dir. İkinci bölümü 2.7m, üçüncü bölüm ise 4 m'den daha fazla uzunluğa sahiptir. Kalınbağırsağın uzunluğu yaklaşık olarak 1,5 m'dir. Kalın bağırsağın ilk kısmı olan çekum, geniş bir kese görünümüne sahiptir ve solucana benzer bir şekilde apandisi oluşturmaktadır.

Bağırsağın görevi nedir?

İnce bağırsakta sindirim ve emiliş görevi gerçekleşir, burada besinler ufak molekül parçalarına ayrıştırılarak, bağırsağın iç yüzeyi tarafından emilir ve kana karışması sağlanır. Kalınbağırsağın görevi ise ezilmiş besin posalarını ve inorganik tuzları emmektir.

Başlıca bağırsak hastalıkları nelerdir?

Bağırsakla ilgili hastalıklar apandisit, ülser, bağırsak iltihabı, basur ya da bağırsakta meydana gelen iyi ya da kötü huylu urlar olmaktadır.

Bağırsak iltihabı belirtileri nelerdir?

Bağırsak iltihabı sindirim sisteminin herhangi bir yerinde meydana gelir ve en çok ince bağırsağın alt tarafı ile kalın bağırsakta görülmektedir. Bağırsak iltihabı belirtileri karın ağrıları ve kramp ağrıları ile ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerin yanı sıra kişide bulantı ya da kusma da görülebilir. Ayrıca bazı hastalarda iştahsızlık ve ishal de sık görülen belirtiler arasında yer alır. Diğer bir belirti de anüsten iltihap gelmesidir.

Bağırsak iltihabı nasıl tedavi edilir?

Bağırsak iltihabına fiziki muayene, laboratuvarda gerçekleştirilen testler ve kalın bağırsakları görüntüleme gibi yollarla teşhis konulmaktadır. Bağırsak iltihabına hastalığın derecesine göre doktor tarafından belirlenen tedavi uygulanır. Genellikle tedavilerde ağızdan kullanılan ilaçlar ya da makattan kullanılan fitiller ile başlangıç yapılır. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar risklidir ve en önemlisi böbrek yetmezliği gibi bir rahatsızlığa da neden olabilmektedir.

Kişinin bağırsağında şiddetli kanama, bağırsağın delinmesi, bağırsağın genişlemesi nedeniyle patlama derecesine gelmesi, bağırsak zehirlenmesi meydana gelirse acil olarak bağırsak ameliyatı gerekebilir. Ameliyat esnasında sorunlu kolon çıkarılır ve kalan ince bağırsak dokuları kalın bağırsağa bağlanır. Ameliyat sonrasında ince bağırsaktan kese yapılarak hastanın anüsüne bağlanır ve bu yolla hastanın normal bir şekilde dışkı yapabilmesi amaçlanır. Hastada çok ciddi bir bağırsak sorunu olmadıkça cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan ilaçla tedavi uygulanır.
" } ] }