{ "title": "İnce Bağırsak Kanseri", "image": "https://www.bagirsak.gen.tr/images/ince-bagirsak-kanseri.jpg", "date": "20.01.2024 01:15:25", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "İnce Bağırsak Kanseri, ince bağırsak, sindirim sistemimizin uzunluğunun %75'ini ve yüzey alanı olarak da %90'ını teşkil ettiği halde tüm sindirim sistemimizde oluşan tümörlerin sadece %1'i ince bağırsaklardan kaynaklanan tümörlerdir. İnce bağırsak kanserinin görülme yaşı ortalama olarak 57'dir. Ayrıca Familyal polipozis, Peutz-Jeghers, Gardner sendromu gibi genetik hastalıkları bulunan kişiler ile Crohn hastalığı veya bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişilerde ince bağırsak kanseri daha sık görülmektedir.

İnce Bağırsak Kanseri Belirtileri Nelerdir?

İnce bağırsak kanseri hastalarının %75'inde krampa benzer, aralıklarla meydana gelen ve sırta vuran ağrılar başlamıştır. Bu ağrı dışında sık rastlanan diğer belirtiler, bulgular ise;
Bu belirtilerin ince bağırsak kanseri hastalığına özgü olmaması durumunda ise maalesef ki hastalığın teşhis edilmesinde gecikmelere neden olabilir. Hastaların sadece %50'sinde ameliyat öncesinde herhangi bir tanı konulabilmektedir. Bu %50 dışında kalan hastalar ise genellikle bağırsak tıkanıklığı veya bağırsak delinmesi tanıları ile hastalığın geç döneminde ameliyat alınırlar.

İnce Bağırsak Kanseri Türleri
İnce Bağırsaktaki İyi Huylu (Benign) Tümörler

Adenom: İyi huylu ince bağırsak tümörlerinin yaklaşık %30-35'ini oluşturur. 3 çeşit adenom tümör tipi bulunmaktadır.
Leiomyoma: Kas dokusuyla gelişen iyi huylu bir tümördür. En sıklıkla belirti veren bir iyi huylu bir tümör çeşididir. Genellikle tek olurlar, ayrıca bağırsak tıkanmasına ve bağırsakta kanamaya neden olabilirler.

Lipoma: Yağ dokusuyla oluşan iyi huylu bir tümördür. Bazen kanamaya bazen de bağırsak tıkanıklığına neden olabilirler.

Hamartoma (Peutz-Jeghers Sendromu)

Hemanjioma

İnce Bağırsaktaki Kötü Huylu (Malign) Tümörler

Sarkomlar: Leiomyosarkom en sık rastlanan sarkom tipidir. İnce bağırsağın tümünde görülebilir. Genellikle bağırsakta tıkanıklık ve bağırsakta kanama yapar. Fibrosarkom, liposarkom, anjiosarkom, Kaposi sarkom daha nadir görülen sarkom tipleridir.

Lenfoma: İnce bağırsağın son kısımları lenfomanın en sık bulunduğu bölgedir. Batı tipi lenfoma, Akdeniz tipi lenfoma, çocukluk çağı abdominal lenfoması olarak 3 lenfoma sendromu bulunmaktadır.

Adenokarsinoma: İnce bağırsağın başlangıç kısmında ve oniki parmak bağırsağında daha sık olarak bulunur. Aralıklı sarılık ve gaitada kanın bulunması ile oniki parmak karsinomları; ince bağırsak kanserleri ise bağırsak tıkanıklıklarıyla ortaya çıkar.

Karsinoid Tümör: Karsionidler, ince bağırsağın iç yüzeyinde çeşitli hormon maddeleri salgılayan multipotansiyel özellikli hücrelerden meydana gelirler. Bu multipotansiyel hücrelerin kanserleşme ihtimalleri, potansiyelleri ise değişkendir. İyi huylu karsinoid tümörleri diğer ince bağırsak tümörlerine benzer olarak kilo kaybı, ishal karın ağrısı gibi belirtiler meydana getirir. Kötü huylu karsinoid tümörü hastalarının %5'inden azında da bu belirtilere ek olarak ciltte kızarma, solunum sıkıntısı, baygınlık hissi gibi karsinoid sendromu belirtileri oluşabilmektedir.
" } ] }