{ "title": "Kabızlık", "image": "https://www.bagirsak.gen.tr/images/kabizlik.gif", "date": "20.01.2024 00:05:45", "author": "Güney", "article": [ { "article": "
Kabızlık, dönemsel olarak herkesin yaşayabileceği dışkılayamama durumudur. Bazı durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak görülebilir. Rahatsızlığın genel belirtisi karında gerginlik ve şişkinlik oluşmasıdır. Ayrıca seyrek dışkılama karakteristik özelliğidir. Sağlıklı olan kişiler normal olarak günde üç defa dışkılamaya çıkabilir ya da haftada üç defa çıkabilir. Dışkılamanın sayısı kişinin beslenmesine, aldığı sıvı miktarına, günlük aktivitelerine, aldığı kalorilere göre değişiklik gösterir. Kabızlığa seyrek dışkılamayla birlikte sert, zor ve ağrılı dışkılama eşlik edebilir. Hastaların çoğunda yaşam tarzında yapılacak basit değişimler kabızlığın giderilmesini sağlar.

Kabızlık nasıl gelişir?

İnce bağırsaklarda bir günde yaklaşık olarak 10 litre sıvı gelmektedir. Bunlar safra, mide, bağırsak ve pankreas salgılarından elde edilmektedir. Sıvının %90 kadarı ince bağırsaklar tarafından emilir, kalan kısmı kalın bağırsaklara geçer. Burada bağırsakların sonuna ilerleyen içeriğin %90 oranı emilir. Günde yaklaşık 100 ml kadarı bağırsakların son bölümü rektuma gelir. Normalde 100 ml hacim rektuma geldiğinde tuvalet hissi oluşmaktadır. İstemli olarak anüste kaslar gevşetilir ve tuvalete çıkılır. Bu hissin gelmesiyle birlikte tuvalete çıkma ertelendiğinde dışkı rektumda daha uzun süre kalır. Bu durumda fazla sıvı çekilerek, dışkı hacmi azalmaya başlar. Dışkının daha sert bir hale gelmesi nedeniyle sonraki dışkılamada sorun yaşanmaya başlar. Bu vücuttaki mekanizmada kısır bir döngünün oluşmasının sağlar. Bağırsak hareketlerini azaltacak bazı durumlarda, dışkının bağırsaklarda uzun süre kalması nedeniyle sıvı azalır ve rektuma gelen dışkı oranı azalarak, tuvalet yapma hissi oluşmaz. Dışkılamanın başlamasında dışkının yapısal özellikleri önemli bir rol oynar. İçeriğinde lif ve sıvı bulunmayan beslenme şeklinde ya da bağırsak hareketlerindeki bozulma durumunda dışkılama etkilenmekte ve kabızlık yaşanmaktadır.

Kabızlığın sebepleri nelerdir?
Kabızlığın oluşumunda etkili olabilecek hastalıklar nelerdir?
Kabızlık nasıl tedavi edilir?

Hastaların bağırsak hareketleri, yaşam tarzı, beslenmesi ve kullanmakta olduğu ilaçlar değerlendirmeye alınır. Gereken tetkikler yapılarak, kabızlığa neden olabilecek hastalık tespit edilmezse, hastanın korunması amacıyla gereken tedbirler alınacak ve dışkılama normal hale getirilecektir. Bunun için bazı ilaçlardan faydalanılır. Bu ilaç grupları içinde lif içerenler ve dışkıyı yumuşatacak türde olanlar vardır.

Kabızlıktan korunma nasıl olur?

Kabızlıktan korunmayı sağlamak için öncelikle çocukluk zamanından itibaren tuvalet hissini ertelememeyi öğrenmek gerekir. Tuvaletin ertelenmesine neden olacak aktivitelere son vermek, düşüncelerden sıyrılmak gerekir. Beslenme düzeninde yeteri kadar lif almak, egzersiz yapmak, sıvı alımını arttırmak, stresten uzak durmak, seyahat, gebelik gibi yaşam koşullarını değiştirebilecek durumlarda dikkatli olmak, ilaç kullanımına dikkat etmek kabızlıktan korunmak mümkün olabilir.

Kabızlıkta ne zaman doktora gidilmelidir?
Kabızlık giderici bitkisel tarifler
" } ] }