{ "title": "Kalın Bağırsak Kalınlaşması", "image": "https://www.bagirsak.gen.tr/images/kalin-bagirsak-kalinlasmasi.jpg", "date": "20.01.2024 10:56:17", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Kalın Bağırsak Kalınlaşması, sindirim sistemlerinde kalınlaşmaya veya ülser yaralarına sebep olan hastalığa Crohn hastalığı adı verilir. Özellikle etkilediği kalın bağırsakta kalınlaşmasına neden olmaktadır. Böylece buradaki damarların tıkanmasına neden olmaktadır. Anüs bölgesini etkileyerek derin çatlaklara ve iltihapların görülmesine neden olur. Bir çeşit kanser olmayan bu hastalık, eğer tedavi edilemezse kansere dönüştüğü de görülmüştür. Batı Avrupa ülkelerinde bu sorun ile daha çok karşılaşılmıştır. Ayrıca kadınlarda az da olsa erkeklerden daha çok bu hastalık görülmektedir.

Kalın bağırsak kalınlaşması neden olur?

Hastalık üzerinde net bir bilgi olmamakla birlikte genetik ve çevresel faktörlerin bu probleme neden olduğu saptanmıştır. Ancak genetik faktörler üzerinde hala çalışılmaktadır. Bu genler kırık olduğu için hastalığın böylece aile bireylerine geçişi görülmez. Eğer bir crohn hastası anne-baba varsa çocukta bu hastalık kesinlikle görülmez. Ayrıca araştırmalar sonucunda bu hastaların bağırsaklarında mikroplara rastlanmıştır. Yine de kesin olmamak ile mikropların da kalın bağırsak kalınlaşmasına neden olduğu savunulmaktadır.

Kalın bağırsak kalınlaşmasının belirtileri nelerdir?

Bu hastalarda genellikle karın bölgesinde ağrı ve ishal görülmektedir. Bununla birlikte kusma, halsizlik, kabızlık, kilo kaybı gibi belirtileri de gösterebilir. Crohn hastalığının en büyük belirtisi ise kalın bağırsak kalınlaşması olarak karşımıza çıkmaktadır. Kalın bağırsak bu hastalıktan etkilenirse dışkıda kana rastlanılabilir. Ayrıca hastalık diğer organları etkileyerek gözde şişmeye, ağızda yaralar çıkmasına ve eklem ağrılarına neden olmaktadır.

Kalın bağırsak kalınlaşmasının nasıl teşhis edilir?

Hastalık, muayene sonrası yukarıdaki belirtiler ve kansızlık probleminin ortaya çıkması ile teşhis edilebilir. Ancak kesin teşhis için mide ve kalın bağırsağın görüntülenmesi gerekir. Brikolonoskop adlı bir alet sayesinde kalın bağırsağın arka kısmı görüntülenir ve eğer istenirse buradan biyopsi için bir parça alınır. Eğer bu görüntülemelerde bir kalın bağırsak kalınlaşması görülürse hemen tedavi için hazırlıklar yapılır.

Kalın bağırsak kalınlaşmasının tedavisi nasıl yapılır?

Crohn hastalığını oluşturan nedenler tam olarak bilinmediği için hastalığın tedavisi için hangi yöntem kullanılacağı pek bilinmemektedir. Ancak ataklar sırasında ağrıları ve diğer belirtileri dindirmek için bazı yöntemler uygulanabilir. Diyet ve stres azaltılması önlemi alınabilir. Genellikle hastanın iştahı kesildiği zamanlarda baharatlı yiyecekler önerilir. Tedavide 'Sana dokunmayan yiyecekleri tüket' mantığı uygulanır. Ayrıca hastalık sırasında psikiyatri servisinden de yardım alınabilir.
" } ] }