{ "title": "Kalın Bağırsak Şişkinliği", "image": "https://www.bagirsak.gen.tr/images/kalin-bagirsak-siskinligi-7587.jpg", "date": "20.01.2024 02:56:57", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "Kalınbağırsakşişkinliği, karında bir dolgunluk ve gerilme sebebiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Özellikle sindirim sistemlerinin normal ve işlevinin bozulmasıyla bağırsak gazında artışın olması sonucu ortaya çıkar.

Kalın Bağırsak Şişkinliği Neden Olur?

Mide gazı olmak üzere birçok sebebi olabilir. Bu sebepten dolayı doğru tedavileri yürütebilmek için gerçek sebeplerin ortaya çıkarılması çok büyük önem taşır. En yaygın olan nedenlerden biri düzensiz sindirimdir. Sindirim sistemi doğru bir şekilde çalışırken çeşitli reaksiyonlar sonucu bileşenlerine ayrılırlar.

Bu bileşenlerden vücut kendine yakıt olarak kullanmak için Yapı maddeleri ve enerji üretir.

Parçalanmamış olan yiyecekler ise atık halini alırlar ve vücut tarafından dışarı atılırlar.

Bu atıkların bölümü kokusuz gaz halini alırlar ve bağırsak kanalında kolayca işlenirler.

Vücut doğru bir şekilde sindirim gerçekleştiremez ise sülfür içerikli gazlar üretir ve bu kalın bağırsak kanalında birikerek karın bağırsak şişliklerine ve karın ağrılarına yol açar.

Kalın bağırsak şişkinliğine yol açan gazlar aşağıdaki faktörlerden ortaya çıkabilir.
Kalın bağırsak şişkinliğinin tek nedeni kas sıkışması değildir karındaki şişkinlik ile rahatsızlık ve ağrılara yol açan nedenler de şunlardır:
Kalın Bağırsak ŞişkinliğiTeşhisi

Bunun yanı sıra belirtiler devamlı olarak tekrarlanıyorsa Bunun nedeni Kalın bağırsak bölgesindeki organların genişlemesi Kalın bağırsak bölgesinde sıvı birikimleri obezite veya tümör olabilir.

Kalın bağırsak şişkinliğinin sebebini anlayabilmek için şu testler yapılmalıdır:

Hava veya gaz sıkışmasını anlamak için röntgen filmi çekiler. İnce bağırsakta bir sorun olup olmadığını bulmak için İnce bağırsaktan röntgen filmi çekilir.

Gastrit Sindirim sağlanarak midede sindirim yeteneği ölçülür.

MR ultrason ve tomografi testleri tümör olup olmadığını belirleyen karın çevresi organı olup olmadığını ve Abdominal sıvı olup olmadığını ortaya çıkarır.

Eminem ve sindirim sistemindeki bozukluğu bulabilecek taramalar yapılır.

Bağırsak bölgesinde yağ birikmesi varsa sindirim rahatsızlığının göstergesidir.

Metan hidrojen solunum taramaları yemek yedikten sonra hidrojen ve metal miktarını ortaya çıkarır hidrojen ve metal fazlalığı bağırsakta bakteriyel büyümeleri sebep olur.

Gaz sıkışmaları insanı rahatsız etmesine rağmen çoğunlukla büyük bir şişkinliğin hastalık göstergesi değildir ama bunlarla birlikte karın ağrıları ishal kusma kabızlık anüste kanama ve vücutta zayıflık oluşursa derhal uzmana başvurulmalıdır.
" } ] }