{ "title": "Polip", "image": "https://www.bagirsak.gen.tr/images/polip.gif", "date": "20.01.2024 11:00:01", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "Polip, sindirim sistemi, solunum sistemi ve kadınlarda üreme sistemi yüzey epitelinde oluşan iyi huylu tümörlerdir. Bunlar her zaman tam tümör özelliği göstermezler. Tahriş sonucu, iltihabi ve alerjik reaksiyonlar sonucu oluşabilirler. Polipler saplı veya sapsız özellikte birkaç milimetre veya birkaç santimetre özelliğinde olabilirler. En çok burun, yutak, mide, kalın bağırsakta görünürler. Birden fazla sayıda olanlara polipozis adı verilir.

Solunum Yolu Polipleri (Nazal Polip): Tipik alerji ilaçları ile geçmeyen ve sürekli burun tıkanıklığına sebebiyet veren bir polip türüdür. Diğer belirtileri ise şunlardır: Sinüs basıncından kaynaklı baş ağrısı, burun akıntısı, koku ve tat alma duyusunun azalması veya tamamen kaybolmasıdır. Ciddi oranda nazal polipi olan hastalarda burun deliklerinin içine bakıldığında polipler görülebilir. Kronikleşmiş burun polipleri burun köprüsünün genişlemesine yol açabilir ve bunun neticesi olarak gözler birbirinden ayrılmış şekilde görülebilir.

Gırtlak Polipleri: Gırtlak polipleri, düzgün, yuvarlak, saplı veya sapsız, genellikle 1 cm'den küçük poliplerdir. Polipler sesin yogun kullanımı, soğuk algınlığına, sesteki yıpranmaya veya travmaya bağlı gelişebilir. Aşırı yüksek sesle bağırmayla birlikte akut laranjit gelişebilir. Sesin dinlendirilmemesi sonucu bu da polipe dönüşebilir. Ses teli polipleri, hasta sırt üstü yatar posizyonda iken laringoskopi denen bir cihazla hastanın ağzından girilerek ses tellerindeki polipler alınabilir. Cerrahi müdahaleyi terapi izlemeli ve hasta ikinci defa aynı şekilde ses tellerine zarar vermemesi için uyarılmalıdır.

Kalın Bağırsak Polipleri (Kolon Polipleri): Bağırsak iç tabanına yerleşen hücrelerden köken alarak bağırsak boşluğuna doğru çıkıntı yaparak gelişen oluşumlardır. Kalın bağırsakta en fazla görülen patoloji, poliplerdir. Bu görüntüler izlendiği andan itibaren polip ile kanser ilişkilendirilmesi araştırılmalı ve bir an önce tedaviye başlanmalıdır. Polipler, kalın bağırsakta her yerde görüldükleri gibi en sık rektum ve sigmoid kolonda görülmektedir.

Kalın bağırsak polipleri, genellikle belirti vermezler. Radyolojik inceleme veya kolonoskopi esnasında tesadüfen izlenebilirler. Çok nadiren bazı polipler rektal kanamaya ve hafif karın ağrısına neden olabilir. Radyolojik incelemede bir polipin açığa çıkarılması için tüm kolonun tamamen izlenebilmesi gerekir. Bu da çok fazla mümkün olmadığından inceleme esnasında atlanma ihtimali yüksektir. İyi bir cerrahi müdahale sonucu tamamen çıkarılan bir polipin tekrar etme şansı yoktur. Ama kişinin barsağının polipe meyilli olması nedeniyle daima çıkma ihtimali normal hastalara göre %30 fazladır.

Rahim Polipleri (Endometrial Paolip): Rahim polipleri ve rahim ağzı polipleri (Servikal polip), rahim içi tabakasında veya rahim ağzında bulunan ve bu dokulardan kaynak alan ve et parçası şeklinde olan poliplerdir. Oluşma nedeni genellikle bilinemeyen ve her yaş dönemde görülebilen bir polip türü olan endometrial polip ve servikal polip daha çok menopoz yaşı öncesi ve sonrası daha sık görülmektedir. Endometrial polip çok sayıda ve büyük olduğunda kanama şeklinde belirti verir. Hem ağrılı kanama olur hem de adet zamanını uzatır. Aynı zamanda cinsel ilişki esnasında da kanama gözlenebilir.

Endometrial poliplerin tanısı, kanama şikâyeti ile doktora baş vuran bayanlardan alınan örneklerin patolojik incelemeleri sonucu tanı konur. Rahim ağzı polipler ise jinekolojik muayene sonucu teşhişs edilebilir.

Rahim içi ve ağzı poliplerin kanserden dışlanabilmesi için gerekli tetkiklerin yapılması gerekir. Histereskopi yöntemiyle polip bulunduğu yerden kopartılarak çıkartılır.
" } ] }